Den svenska bullen är magisk och här är en variant som kan pigga upp en snöig februari dag. njut den med kaffe eller med en kopp nybryggt te. På Café Länsmansgården finns en tradition av snurrade, kardemummadoftande bullar. Här är vår uppdaterade variant.
Länsmansgårdens kardemummakusar
2dl röd mjölk
25 gram jäst
2 äggulor
cirka 7 dl vetemjöl
1 krm salt
3/4 tsk hjorthornssalt
100 gr smält smör
1/2 strösocker
Fyllning
5 msk vaniljsocker
6 msk malen kardemumma
100 gr smält smör
Garnering
smält smör
en blandning av socker och grovstött kardemumma
Smält smöret och häll i mjölken. degvätskan ska vara knappt finger varm tillsätt äggulor, salt och hälften av mjölet blandat med hjorthornssalt samt sockret. rör försiktigt ner resten av mjölet lite i taget. Arbeta samman till en kladdfri deg, jäs i 30 min.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en tunn platta. Pensla varja kakak med rikligt med smält smör, stör över vaniljsocker och kardemunna. Vik ihop varje del på hälften och skar varje kaka i 8 remsor.
Vrid varje remsa och snurra ihop varje remsa till en kuse.
Jäs kusarna i 30 min, gärdda dem därefter i 225 grader i 8-10 min. När du tar ut dem pensla dem med smält smör och strö över socker och grovstött krademumma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar